Skip to content
On this page

Åpenhetsloven

Åpenhetsloven trådte i kraft 1. juli 2022. Loven skal fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, og sikre allmenheten tilgang til informasjon om hvordan virksomhetene håndterer faktiske og potensielle negative konsekvenser knyttet til dette.

Alle har rett til å stille spørsmål og motta informasjon om hvordan virksomheter gjør dette. Vi vil svare på slike forespørsler skriftlig og innen rimelig tid som er senest 3 uker. Se kontaktinformasjon nederst på siden.

Merkur Gruppen, og vårt datterselskap Merkur Grafisk er omfattet av loven og vi stiller krav til egen organisasjon og hele vår verdikjede rundt etterlevelse av åpenhetslovens krav.

Ansvarlighetserklæring

Merkur Gruppen skal:

  • bidra til en bærekraftig utvikling,
  • opptre ansvarlig,
  • respektere menneskerettighetene til dem som berøres av vår virksomhet, herunder ivareta og styrke deres faglige rettigheter,
  • oppfordre våre forretningsforbindelser til å ta samfunnsansvar og følge tilsvarende policyer som oss,
  • kartlegge om vår virksomhet eller våre forretningsforbindelser har eller kan gi negative konsekvenser for mennesker, samfunn eller miljø,
  • iverksette tiltak for å forebygge, redusere eller avhjelpe negative konsekvenser, dersom vi avdekker at virksomheten har eller kan få slik negativ påvirkning, og søke å påvirke våre forretningsforbindelser til å endre praksis, dersom vi avdekker at deres virksomhet har eller kan få negativ påvirkning
  • opptre lovlydig i alle forhold og ha interne rutiner som sikrer dette,
  • ta hensyn til relevante interne og eksterne interessenter, herunder fagforeninger og ansatte, i utarbeidelsen av policyer, rutiner, retningslinjer og risikovurderinger,
  • ha trygge rutiner for varsling om kritikkverdige forhold.

Menneskerettigheter

Vi forplikter oss til å respektere menneskerettighetene til dem som berøres av vår virksomhet, og til å påvirke våre forretningsforbindelser til å gjøre det samme.

Avdekker vi at vi har forårsaket eller bidratt til menneskerettighetsbrudd, iverksetter vi tiltak for å avhjelpe skaden.

Avdekker vi risiko for at vi ikke respekterer menneskerettighetene, iverksetter vi risikoreduserende tiltak.

Avdekker vi at våre forretningsforbindelser ikke respekterer menneskerettighetene, eller at det er en risiko for dette, bruker vi våre påvirkningsmuligheter til å forebygge eller begrense skadevirkningene.

Vi rapporterer offentlig og regelmessig om hvordan vi arbeider med menneskerettighetsspørsmål. Se den årlige åpenhetsrapporten nedenfor.

Sysselsetting

Alle som jobber i Merkur Gruppen har rett til å etablere, eller melde seg inn i en fagforening etter eget valg.

I Merkur Gruppen arbeider vi målrettet for å oppnå gode resultater når det gjelder helse og sikkerhet på arbeidsplassen, gjennom systematisk HMS-arbeid og risikobaserte vernerutiner.

Miljø og klima

Merkur Gruppen jobber aktivt med å begrense sitt CO2-fotavtrykk, og for øvrig redusere virksomhetens påvirkning på klima og miljø.

Anti-korrupsjon

Merkur Gruppen tar klar avstand fra alle former for korrupsjon og bestikkelser, inkludert bruk av tilretteleggelsespenger (smøring), og forventer det samme av våre kunder, leverandører og samarbeidspartnere.

Forbrukerinteresser

Vårt mål er at våre varer og tjenester alltid har god og pålitelig kvalitet, og vi har interne rutiner og opplæring som sikrer dette.

Konkurranse og skatt

Merkur Gruppen skal ikke delta i konkurransebegrensende samarbeid om pris, manipulerende tilbud, anbud, markedsdeling, kvoter eller lignende, og våre ansatte skal rapportere forsøk eller forespørsler om dette.

Vi betaler alle skatter og avgifter i rett tid, og har en klar policy om at vi skal etterleve skattelovgivningen og dens intensjon.

Redegjørelse om aktsomhetsvurderinger etter Åpenhetsloven i Merkur Gruppen – 2023

Om virksomheten

Merkur Gruppen er et privat eid selskap med hovedsete i Oslo som fungerer som konsernspiss og leverandør av hovedkontortjenester til datterselskapene i konsernet, uten å levere egne produkter eller tjenester utenfor konsernet i vesentlig grad. Selskapet har sine røtter i Julius Jacobsens etablering av A/S Merkur Bok- og Akcidenstrykkeri i 1927, og er fortsatt 100% eid av hans etterkommere i tredje og fjerde generasjon. Selskapet er ledet av fjerde generasjon, ved Erik Harg, og i styret sitter representanter fra de fleste familiegrener.

Selskapet har fra juli 2024 fire fast ansatte og en årlig omsetning på ca 5 MNOK. Konsernet har omkring 100 ansatte og en omsetning på ca 220 MNOK (2023)

Selskapet leverer i hovedsak tjenester innen IT-drift og strategi, forretningsutvikling og teknisk prosjektledelse. Som en del av dette står også selskapet for felles innkjøp av programvare, maskinvare og tjenester til hele konsernet, både for direkte videresalg til datterselskapene og for bruk i egne tjenesteleveranser til konsernselskapene. Merkur Gruppen står også for felles anskaffelser, blant annet innen regnskap, revisjon, bank, forsikring og pensjon -- selv om de enkelte avtaler inngås direkte med hvert selskap.

Selskapet har kun fast ansatte bosatt i Norge, og benytter ikke direkte arbeidskraft i andre land.

Merkur Gruppen har etablert rutiner for regelmessig vurdering av egen virksomhet og våre leverandører for å sikre at vår virksomhet direkte eller indirekte ikke bidrar til brudd på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. En nærmere beskrivelse av hvordan disse aktsomhetsvurderingene er utført følger nedenfor.

Arbeidsmiljø

Merkur Gruppen har et lite team, med tett personlig oppfølging. De ansatte jobber også tett med kollegaer i konsernselskapene, og bygger gjennom dette et større faglig og sosialt arbeidsmiljø. Selskapet har fleksible ordninger etter hver ansattes behov og mulighet. Merkur Gruppen har høy tilfredshet, og ingen skader eller ulykker i perioden.

Rettigheter, mangfold, anti-korrupsjon, forbrukerrettigheter, konkurranse og skatt

Merkur Gruppen etablerte ansvarlighetserklæringen sin – se ovenfor – i 2022, og har ikke avdekket avvik fra denne i 2023.

Ytre miljø

Merkur Gruppen forurenser ikke det ytre miljø i egen drift. Gjennom de produkter og tjenester vi leverer forsøker vi aktivt å bidra til å redusere negativ påvirkning av miljøet gjennom å velge miljømerkede produkter eller tjenester, sørge for reduserte material- og energibehov, kun anskaffe erstatningsprodukter når det er nødvendig, oppfordre til gjenbruk og reparasjon i stedet for bruk-og-kast, og sørge for forsvarlig resirkulering av alt avfall i samarbeid med konsernselskapene. Merkur Grafisk er Miljøfyrtårn-sertifisert.

Vi oppfordrer våre ansatte om å bruke kollektivtransport eller elektrisk transport, og benytter digitale samhandlingsverktøy så mye som mulig for å redusere reisebehovet.

Leverandører

Merkur Gruppen har vurdert at den største risikoen for at vi kan bidra til brudd på grunnleggende menneskerettigheter eller anstendige arbeidsforhold er indirekte, gjennom våre leverandører. Vi har derfor gjort en risikobasert aktsomhetsvurdering av våre leverandører. Alle vesentlige leverandører har blitt vurdert etter forretnings-jurisdiksjon (alle i Norge), opprinnelsesland/morselskaps jurisdiksjon (alle i Norge/EU) og leverandørenes pålagte og frivillige rapporteringer.

De fleste leerandører er underlagt samme eller strengere regelverk enn Merkur Gruppen, og vår gjennomgang viser at selskapene etterlever dette.

Risikomomenter

Den største identifiserte risikoen i leverandør-kjeden vår er knyttet til innkjøp av software/lisenser, skytjenester og elektronikk/datautstyr. Det meste av software og skytjenester er levert av store amerikanske selskaper (Microsoft, Amazon Web Services), mens det meste av elektronikk er i hovedsak produsert i Asia (primært Kina), selv om komponenter, programvare og lisenser ofte utvikles og leveres fra Norge, EU og USA. Merkur Gruppen kjøper maskin- og programvare både direkte fra produsenter og via distributører/forhandlere.

Merkur Gruppen er ikke kjent med spesifikke utfordringer knyttet til noen av våre leverandører/produsenter på hverken software, tjenester eller hardware, men vi er kjent med at det generelt er knyttet bekymring til arbeidsforhold spesielt på kinesiske fabrikker.

Våre største software- og skytjenesteleverandører, AWS og Microsoft, er ikke underlagt Åpenhetsloven som sådan, men oppfyller i all vesentlighet de sentrale momentene i denne, gjennom sin "Code of Business Conduct" m.m.

Den største gjenværende risikoen er dermed knyttet til arbeidsforhold på fabrikker i Asia – herunder spesielt Kina – som produserer IT-utstyr og elektronikk. Det er begrenset hva en liten sluttkunde som Merkur Gruppen direkte kan påvirke, eller endog få innsyn i, knyttet til dette, utover å reise problemstillingen gjennom leverandørkjeden. Merkur Gruppen har vurdert at dette er et satsingområde i 2024-2025 overfor våre leverandører.

Det er per juni 2024 imidlertid ikke identifisert eller rapportert konkrete avvik ut over de generelle betraktninger gjengitt i denne redegjørelsen.

Kontakt

Daglig leder Erik Harg er ansvarlig for at Merkur Gruppen følger Åpenhetslovens bestemmelser.

Kontakt oss (se nederst) for mer informasjon om våre ansvarlighetserklæring og våre aktsomhetsvurderinger.

Kontakt oss på post (a) merkurgruppen.no